x
o k n a l g r o u p
  • Kahramanmaraş
  • 08:00 - 17:30, Paz Off

Kuru buz blog Oknal

Kuru buz nedir?

Kuru buz karbondioksitin (CO₂) katı halidir. Katı halden gaz haline geçme anlamına gelen ‘süblimleşme’ gibi farklı bir özelliğe sahiptir. Kuru buz -78.5 C’ dir. Süblimleşme yoluyla bu sıcaklığı korur.

 

Kuru buz nasıl yapılır?

Sıvı karbondioksit (Co2) 20 bar basınçta ve -20C civarında depolanır. Bir aparat aracılığıyla 1 bar basınca kadar serbest bırakılır ve bu sürede kuru buz ‘kar’ oluşur. Bu kar, kalıp, parmak ve blok kuru buzları oluşturmak üzere yaklaşık 1500 psi’de sıkıştırılır ve ekstrüzyona tabi tutulur. Kullanılan CO₂ gıdada kullanılabilir ve toksik değildir. İçeceklere gaz veren kimyasalla aynıdır. Kuru buzun yoğunluğu 1,6 g/cm3 civarındadır ancak yığın yoğunluğu da su gibi 1g/cm3 civarındadır. Kuru buzun moleküler ağırlığı 44.01’dir.

 

Kuru buz nasıl saklanır?

Kuru buzu strafor (köpük) ambalajlar gibi yalıtımlı kaplarda saklanmalıdır. Yalıtım ne kadar iyi olursa süblimleşme hızı da o kadar yavaşlar.  Kuru buzu hava geçirmez veya cam kaplarda saklamayın. Kuru buzun CO₂ gazına dönüşmesi, hava geçirmez kabın genleşmesine, yırtılmasına veya patlamasına neden olur.

 CO₂ gazı havadan ağırdır ve alçak bölgelere çökerek havanın yerini alır. Yüksek konsantrasyonlarda CO₂ boğucu olarak ölümcül olabilir.

Bu nedenle kuru buzu her zaman iyi havalandırılan bir alanda saklayın; kiler, tekne ambarları ve içine girilebilen dondurucular gibi havalandırılmayan odalardan kaçının. Kuru buzu polistiren ambalajda saklanması koşuluyla  derin dondurucu vb. yerlerde saklayabilirsiniz. Kuru buz, dondurucudayken CO₂ gazı salacaktır ancak boğulma riski yoktur. Dondurucu kutuya ısı transferini azaltacak ve buzun ömrünü uzatacaktır.

Kuru Buz ile doğrudan temas halinde bırakılan bazı yüzeyler aşırı soğuktan zarar görebilir. Yapıştırıcılar kırılgan hale gelebilir ve kırılabilir. Bu nedenle lütfen kuru buzun mutfak fayanslarıyla veya soğuktan zarar görebilecek diğer yüzeylerle temas etmesine izin vermeyin.

 

Kuru buz güvenli mi?

Güvenlik yönergelerine uyulduğu takdirde kuru buz güvenlidir.

 

Kuru buz dondurucuda saklanabilir mi?

Kuru buzun erimesini geciktirmek için derin dondurucuda veya buz dolaplarında saklamayı düşünebilirsiniz. Kuru buz üretim sonrası süblimleşmeye (veya katı halden gaza dönüşmeye) başlar. Havanın çok soğuk olması nedeniyle, kuru buzu tutabilen ve süblimleşmesini önleyebilen ticari olarak temin edilebilen dondurucular yoktur.

Kuru buzun dondurucuda saklanması, dondurucunun iç sıcaklığını önemli ölçüde düşürecek ve dondurucunun soğuk sıcaklığını koruyan kompresörü kapatacaktır. Ayrıca aşırı soğuk, dondurucuyu parçalayacak ve büyük bir arızaya neden olacaktır. Bu nedenle kuru buzun dondurucularda saklanması asla tavsiye edilmez.

 

Kuru buz yenilir mi?

Kuru buz karbondioksit gazı sıkıştırılarak elde edildiğinden yenilemez, içilemez. 

 

Kuru buz cilde temas ettirilir mi?

Kuru buz cilde uzun süre temas ettirilmemelidir. Temasta yalıtımlı eldiven veya maşa kullanılması gerekmektedir.

 

Kuru buz araçlarda nasıl taşınmalıdır?

Araçlarda veya kapalı bir odada kuru buz bırakılmaz. Araçların izoleli bir alanı yoksa gerekli havalandırmayı sağlayarak yolculuk yapılmalıdır. Kapalı alanlarda pencereler açık bırakılmalıdır.

  • Kurubuz et transferinde kullanılabilir mi?

    Kurubuz, dondurulmuş (donuk) et, vb. Gıda veya ürünlerin taşınmasında kullanılabilir.

  • Kuru buz fiyatı ne kadar?

    Kuru buz fiyatları değişebilmekte olup, bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

  • Kurubuz nasıl saklanır?

    Kuru buz karbondioksit gazından elde edilen bir üründür. Muhafaza özelliğini kaybetmemesi için strafor ambalaj içerisinde veya hava almayacak kaplarda ağzı kapalı şekilde saklanması önerilmektedir.

  • Kuru Buz ile haşere temizliği yapılır mı?

    Doğal bir gaz olan Karbondioksit Gazından elde edilen  Kuru Buz Dezenfekte de ve haşere temizliğinde de kimyasal madde kullanmadan uygulama yapılmaktadır. Havadan daha ağır olan Kuru Buz kullanılan alanda yerde kalır ve haşere , fare ve böceklerin boğulmalarına ve ya bulundukları yerden kaçmalarına sebep olur. Tahtakurularını uzaklaştırma, Yer sincabı Fare ve Köstebekleri uzaklaştırma,  Güvelerin uzaklaştırılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Kurubuz avantajları?

    Kuru buz, Gıda vb. ürünlerin uzun süre dayanabilmesi ve bozulmadan saklanabilmesini sağlar. Kuru buz,  özellikle donmuş gıda ürünlerinin saklanması ve taşınması için yaygın olarak kullanılır. Bu yöntem, gıdaların üzerindeki mikroorganizmaların büyümesini engeller ve böylece bozulma sürecini yavaşlatır. Kuru buz ile dondurulmuş gıdalar, uzun süreli saklama için idealdir ve lezzet ve besin değerlerini korurlar.

  • Kurubuz nereden temin edilir?

    Fabrika ve şubelerimizden Kuru buz temin edebilirsiniz.

  • Kurubuz nasıl satılır?

    Kuru buz satışı, KG üzerinden yapılmaktadır.

  • Kurubuz çeşitleri nelerdir?

    Kalıp, Parmak ve Pirinç kurubuz şeklinde 3 farklı boyut ve ebatlarda kurubuz üretimi mevcuttur

  • Kurubuz’u nasıl gönderiyorsunuz?

    Kurubuzu kargo veya otogar üzerinden Türkiye’nin her noktasına gönderiyoruz.

  • Kuru buz hakkında bilinmesi gerekenler?

    Renksiz ve kokusuz. Kullanım sonrası su bırakmaz, süblimleşir. Likit Karbondioksit (CO2) gazının 15 Bar basınç ve –79 0C de preslenmesi yöntemiyle üretilmektedir. Standart üretim ebadı 25cm x 25cm küp şeklindedir. İstenen ebatta üretilebilir.  Kuru buz konteynerleri veya strafor ambalaj içerisinde taşınır ve saklanır. Oda sıcaklığında süblimleşmeden 2 gün, özel Kuru buz konteyneri veya Kuru buz strafor ambalaj içerisinde 3 gün muhafaza edilebilir. Karbondioksit gazının  boğucu özelliğinden dolayı bulunduğu ortamdaki bakteri böcek ve haşereleri yok eder. Hijyenik bir ortam sağlar. Cilde, göze teması veya yutulması kesinlikle insan sağlığına zararlıdır. Hava geçirmez bir kapta veya kutuda kuru buz saklanması önerilmez.

  • Kurubuz derin dondurucu veya difrizde uzun süre muhafaza edilir mi?

    Evet, kurubuz (sıvı karbondioksit) derin dondurucuda veya düşük sıcaklıklarda muhafaza edilebilir. Kurubuz, -78.5 °C (-109.3 °F) sıcaklıkta katılaşan bir gazdır. Bu düşük sıcaklık, onu çeşitli endüstriyel ve ticari uygulamalarda kullanılabilir kılar. Fakat ömrünü uzun vadede uzatmamaktadır.

  • Kurubuz yenir mi?

    -78.5 derece olan kuru buz, elinize aldığınızda hücrelerdeki duyuyu anında dondurarak yanmaya sebep olur. Kurubuz uzun süre elle tutulamaz, yenmez ve yutulmaz.

  • Endüstriyel Temizlikte hangi kurubuz kullanılır?

    Endüstriyel Temizlikte, yaygın olarak Pirinç Kurubuz kullanılmaktadır.

  • Sincap Fare ve Köstebekleri Uzaklaştırmanın Yolu “Kuru Buz”

    Bahçe veya tarlanızda göze hoş görünmeyen köstebek Fare veya yer sincabı tünellerini ortadan kaldırmak için aradığınız çözüm yolu kuru buz. Kuru buz, çocukları veya evcil hayvanları tehlikeye sokmadan bu bahçe zararlılarını ortadan kaldırabilmektedir. Sadece bulduğunuz her bir deliğin içerisine Parmak kuru buzları atın ve bütün delikleri toprakla örtün. Kuru buz havadan daha ağır olan karbondioksit gazına süblimleşerek yerin altındaki yuvaya yerleşecek ve hayvanların yaşadığı ve beslendiği yerdeki oksijenin uzaklaşmasıyla fare, köstebek ve sincaplar boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalarak ortamdan uzaklaşacaktır. Kuru buz kullanılması toprak için toksik olmayan ve kirlilik bırakmayan güvenli bir yöntemdir.

  • Kurubuz sis görüntüsü nasıl oluşur?

    Sis (bulut) görüntüsü elde etmek için kurunuz üzerine su ilave etmeniz yeterlidir. Yoğun sis görüntüsü için sıcak su öneriyoruz.

  • Kuru buzun dayanma düresi?

    Kg ne kadar çok olursa dayanma süresi okadar fazla olmaktadır. az miktardaki Kuru Buzu muhafaza etmek kolay olmaz onun için hızlı tüketim şart. Günlük bulunduğu ortamın sıcaklığına göre % 10 % 25 arasında fire vermektedir.