Gazların gıda sektöründe kullanıldığı en hassas alanlardan bir diğeri ise ürünlerin ambalajlarında tazeliklerini koruması için paket içinde koruyucu bir atmosfer yaratılmasıdır. Modifiye Atmosfer Paketleme (M.A.P.) gıda sektöründe çok hızlı büyümüş ve büyümeye devam eden bir yöntemdir.
Hava, gıda ürünlerinin oksidatif bozulmasına, gıda ürünlerinde bakteri ve küf üremesine neden olur. Gazlar gıda ürününde oksidatif bozulmayı, bakteri ve küf üremesini geciktirerek, ürünün raf ömrünü 2-5 kat uzatır, güvenli ve kaliteli olmasını sağlar. Bir diğer faydası ise gıda ürünlerinde kullanılan koruyucu katkı maddelerinin daha az kullanılmasını sağlamasıdır.
Bildiğimiz üzere soluduğumuz havanın %78’i azot, %21’lik kısmı ise oksijendir. MAP’ın başlıca amaçlarından birisi ambalajın içindeki oksijen miktarının %21’den %0 seviyesine kadar düşürülerek bakteri ve küf üremesini yavaşlatan karbondioksitli bir atmosfer oluşturmaktadır. Bu nedenle, MAP’da kullanılan koruyucu gazlar genellikle azot ve karbondioksit gazlarının karışımından oluşurlar. Ancak bu karışımların dışında farklı ürün gruplarına göre değişebilen gaz ve konsantrasyonlarda karışımlar kullanılmaktadır.
Ürün Adı
Basınç
Miktar
Gıda Gazı A (%100 N2)
200 BAR
9,4 m3
Gıda Gazı 35 (%35 CO2 + Balans N2)
200 BAR
13,04 M3
Gıda Gazı 4 (%30 CO2 + Balans N2)
200 BAR
11,44 M3
Gıda Gazı 5 (%40 CO2 + Balans N2)
200 BAR
12,34 M3
Gıda Gazı 6 (%50 CO2 + Balans N2)
200 BAR
13,4 M3
Gıda Gazı 12 (%20 CO2 + Balans O2)
200 BAR
11,9 M3
Gıda Gazı 13 (%25 CO2 + Balans O2)
200 BAR
200 BAR
12,67 M3
200 BAR
Gıda Gazı 14 (%30 CO2 + Balans O2)
Gıdalar
Gıda Ürünü
CO2%
N2%
O2%
Beyaz Et
25-30
70-75
Peynir
25-30
70-75
Pişmiş, İşlenmiş Et
25-35
65-75
Karides, midye
30-40
30-40
30
Pizza
40-50
40-60
Ekmek50-60
50-60
40-50
Unlu Ürünler
50-60
50-60
Kahve
100
Kuruyemiş, Cips
100
Kırmızı Et
20-35
65-80
Meyve-Sebzeler
3-5
90-94
3-5
Oknal, Kurum, Kuruluş ve İşletmelerin Talep ve isteklerine göre, en uygun Gıda Gazları (modifiye atmosfer) teradiği sunmaktadır.